Laat je inspireren!

Stap binnen en ervaar een moment waar de tijd even lijkt stil te staan. Binnen deze muren waar vele historische gebeurtenissen hun ronde hebben gedaan, kun je je eigen verhaal opnieuw vorm geven, en je blik op de toekomst richten.

Stijg een moment uit boven de dagelijkse routine en gun jezelf rust en overzicht om een nieuw perspectief te ervaren.

De watertoren is een ingenieus meesterwerk. Met zijn ranke onderkant, balanceert hij zijn grote bassin hoog boven de aarde, gegrondvest op een sterk fundament, lijkt hij het onmogelijke, mogelijk te maken.

We heten je van harte welkom om van een nieuw uitzicht te genieten en weer te gaan sprankelen.

Blikvanger

De Alkmaarse watertoren is in 1899-1900 gebouwd en was, nog meer dan nu, een blikvanger van jewelste. Architect A. Holmberg de Beckfelt gaf de toren kantelen, waardoor het gebouw sterk deed denken aan de burcht in het stadswapen van Alkmaar. De ingenieur naast de architect was J.C. Franken.

Nu ruim 35 meter hoog. De oorspronkelijk hoogte van 31,4 meter refereert ook naar het magische getal PI( 3,14). De metselaars moesten bij de bouw maar liefst 500.000 stenen verwerken en – het staat zo simpel in het bestek van de toenmalige Alkmaarse Waterleiding maatschappij – de aannemer moest erop rekenen dat hij 65.000 kg staal van het station moest aanvoeren en ter plaatse monteren. En dat was alleen nog maar het staal voor het hoogreservoir vanaf 22 meter boven de vloer tot aan 28 meter. Geen kleinigheid, want het klinkwerk moest dicht zijn én blijven.  Het reservoir, gemaakt van 1 cm dik plaatstaal kon 800.000 liter water bevatten. Het water werd vooral ’s nachts omhoog gepompt vanuit de duinen bij Bergen. Deze watervoorraad zorgde voor een constante druk op het waterleidingnet. En was een buffervoorraad bij calamiteiten.

img_3016-watertoren